• Beauty Beauty
 • Community Community
 • Opportunity Opportunity
 • Wat doet een serum?

  Op deze pagina lees je alles over serums. Wat doet dit product en wanneer gebruik je het?

 • Wat doet een serum?

  Op deze pagina lees je alles over serums. Wat doet dit product en wanneer gebruik je het?

Wat doet een serum?


Een serum - ook wel bekend als gezichtsserum- is een krachtige cocktail van actieve ingrediënten die zijn ontworpen om specifieke huidproblemen aan te pakken. Het bevat actieve werkstoffen die diep doordringen in de huid en werkt daarnaast doelgericht. Zo kan een serum het antwoord zijn op fijne lijntjes, droge zones in het gezicht of een doffe huid. Wat een serum doet is dus onder andere afhankelijk van het type serum en de huidbehoefte. Wel heeft dit producttype één doel: de huid in topconditie houden!

 

Wat is een serum?

Een serum is een (optioneel) onderdeel van een huidverzorgingsroutine. Het is een geconcentreerde formule die actieve ingrediënten bevat. Hierbij kun je denken aan:

 • vitaminen
 • antioxidanten
 • hyaluronzuur
 • peptiden
Serums hebben over het algemeen een lichte, snel absorberende textuur en worden meestal aangebracht vóór het aanbrengen van moisturisers en na het reinigen van de huid. Ze zijn ontworpen om diep in de huid door te dringen en specifieke problemen aan te pakken, zoals droogte, anti-aging, pigmentatie of acne.

Door de lichte en vloeibare textuur kunnen serums diep doordringen en snel absorberen, waardoor ze hun werk kunnen doen daar waar het nodig is. Ze fungeren als een krachtige aanvulling op je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Daarnaast versterken ze de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten.

Het toevoegen van een serum aan je routine kan dus een gamechanger zijn voor de gezondheid en uitstraling van je huid.

Welke serums zijn er?

Of je nu een droge huid hebt die snakt naar hydratatie, of een ongelijkmatige teint die wat opfrissing kan gebruiken, er is een serum voor bijna elk huidtype en probleem. Zo zijn er onder andere de volgende serums:

Dit is slechts een voorbeeld, er zijn veel verschillende soorten op de markt. Kijk altijd naar jouw persoonlijke huidbehoefte als je een serum uitkiest.

Hoe gebruik je een serum

Een serum kun je het beste gebruiken na het reinigen van de huid en vóór het aanbrengen van een moisturiser. Je kunt een serum als volgt in je skincare routine verwerken, maar lees voor gebruik wel altijd de gebruiksaanwijzing:

1. Reinig je huid: Begin met het reinigen van je gezicht met een (natuurlijke) cleanser. Door make-up, onzuiverheden en overtollige oliën te verwijderen, kan het serum beter opgenomen worden.
2. Breng een toner aan: Breng een toner aan na het reinigen van je gezicht. Dit helpt de pH-balans van je huid te herstellen en bereidt het voor op het serum.
3. Breng een kleine hoeveelheid serum aan: Neem een kleine hoeveelheid serum - meestal zijn een paar druppels voldoende - op je vingers of rechtstreeks op je gezicht.
4. Verspreid het serum: Dep of masseer het serum zachtjes op je gezicht en hals. Probeer het serum gelijkmatig over je huid te verdelen.
5. Laat het serum intrekken: Geef het serum wat tijd om in je huid te trekken voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt. Dit kan variëren van enkele seconden tot een paar minuten, afhankelijk van de formule van het serum.

Vervolg met moisturiser en zonbescherming: Nadat het serum is ingetrokken, breng je een moisturiser/dagcrème met SPF aan om je huid te hydrateren. Geen dagcrème met SPF? Gebruik dan een zonnebrand met hoge SPF! Vooral als je het serum overdag gebruikt, omdat sommige serums de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht.

Meer over de beste skincare routine lees je hier:

Tips goede skincare routine


Wanneer een serum aanbrengen: ochtend of avond?

Wanneer je een serum aanbrengt, in de ochtend of avond, hangt af van het serum en jouw persoonlijke voorkeur. Sommige serums zijn geformuleerd om 's ochtends te worden gebruikt omdat ze ingrediënten bevatten die helpen bij bescherming tegen schadelijke effecten van de zon en milieuverontreinigende stoffen, zoals antioxidanten en SPF. Andere serums zijn bedoeld voor gebruik 's avonds, omdat ze ingrediënten bevatten die helpen bij huidvernieuwing en herstel terwijl je slaapt, zoals retinoïden of peptiden. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van het serum.

Beste serums

Wat het beste serum is, is afhankelijk van jouw huidtype, ‘huidprobleem’ en persoonlijke voorkeuren. Zo is een retinol serum zeer geschikt voor anti-aging en een serum met salicylzuur goed voor onzuiverheden/acne.

Het beste serum voor alle huidtypes is een vitamine C serum of een hyaluron serum. Deze serums zijn geschikt voor alle huidtypes en echte alleskunners.

Vitamine C serum

Een vitamine C serum is een echte musthave. Dit serum pakt onder andere de volgende huidproblemen aan:

 • huidveroudering
 • acne
 • pigmentatie

Daarnaast helpt dit serum bij de aanmaak van collageen, bescherming tegen UV straling en blauw licht en hydratatie.

Hyaluron serum

Hoe ouder we worden, hoe meer hyaluron onze huid verliest. Daarmee verliest onze huid ook elasticiteit en hydratatie. Een hyaluron serum dringt door tot in de diepere huidlagen, waardoor het hyaluron serum de huid optimaal hydrateert.

Onze favorieten

Bij Vita Nova Cosmetics bieden we natuurlijke serums, met de beste ingrediënten uit de natuur. Dit zijn onze favoriete serums:

Wil je meer weten over welk serum het beste past bij jouw huidconditie? Boek dan gratis een Nutrimetics workshop! Zo kun je de producten eerst uittesten en geven we je persoonlijk advies. Neem contact met ons op voor meer informatie.